söndag 29 juni 2014

Är Sverige en demokrati?Jag har funderat på det där med demokrati, yttrandefrihet och hets mot folkgrupp. Dvs. hela röran med Sverigedemokraterna och Svenskarnas Parti, ett rasistiskt parti som enligt opinionsmätningar är Sveriges fjärde största parti, och ett nazistiskt parti som börjar ta oroväckande stor plats på gator och torg. 

Vi har demokrati i Sverige. Det är fint och det ska vi ha. Vi har yttrandefrihet, fri mötesrätt och rätt att organisera sig politiskt. Det är också bra. Men vi har också lagar för att hålla en balans till detta - hets mot folkgrupp. När partier som är rasistiska och nazistiska tillåts ta plats i vårt gemensamma utrymme - är inte det hets mot folkgrupp? När vi har partier som sprider lögner om flyktingar, nya medborgare och tiggare, som sprider hatisk propaganda och som tar till våld - är inte det hets mot folkgrupp om något? Är det demokrati att släppa in dessa åsikter i riksdagen? Är det verkligen demokrati att låta Svenskarnas Parti demonstrera? När de är ett antidemokratiskt parti vars budskap är hat? Är det demokrati att låta dem demonstrera på kristallnatten, första maj och ge dem utrymme under Almedalsveckan? Är inte det att vika sig för grupperingar som sprider hat? Är inte det att försvaga demokratin? 


Och hur kan det vara odemokratiskt att antirasister gör motstånd? När blev det odemokratiskt att göra motstånd mot rasism och nazism? Hur kommer det sig att politiker och polis drar yttrandefriheten så långt att den prioriteras över alla människors lika värde - alla människors rätt att leva här utan bli trakasserade eller behöva vara rädda?
Och är det demokratiskt att civilklädd polis för bort demonstranter utan att ens visa upp polis-legitimation? Dessutom så våldsamt att personen i detta fallet - Dror Feiler - efteråt kan uppvisa blåmärken på halsen? Är det så det ska vara i Sverige 2014? Är det demokrati? 


Jag tycker inte det. Jag tycker inte att rasistiska och nazistiska partier ska tillåtas sprida sina lögner och sitt hat. Jag tycker inte de bör få demonstrera. Jag tycker inte att de ska släppas in i våra skolor för att sprida den här skiten till våra barn och ungdomar. Jag tycker politiker och polis ska värna om alla människors lika värde - och rasism och nazism är emot just detta. Det är liksom kärnan i deras ideologi. De är antidemokrater - så varför ska de åberopa demokratiska principer för att sprida sin vidriga människosyn? 

Och när jag protesterar mot dem, så vill jag kunna göra det utan att behöva vara rädd att bli bortförd och misshandlad av polis. Jag vill inte bli stämplad som extremist för att jag är antirasist. Hur kan det vara extremism att vara antirasist, medan det blir mer och mer accepterat att vara rasist? 


Så min fråga är; är Sverige verkligen en demokrati 2014? Eller håller politiker och polis på att sälja ut den till förmån för antidemokrater? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar