tisdag 11 september 2012

11 september

Jag vet att jag säger det här varje år på just detta datumet, men det tenderas att glömmas bort i diverse tidningskolumner etc. 
Terrorattacken i USA den 11 september 2001, hur fruktansvärd den än var, uppkom inte ur ett vakuum. Folk bortser gärna från de historiska sambanden - att attacken var ett svar på hur USA agerat runt om i världen i över 50 år. 
Att dra paralleller till det som hände i Chile 1973 är lätt eftersom båda attackerna inträffade på samma datum - 11 september. Chiles folkvalde president Salvador Allende gav utbildning, mark och arbete åt folket. Men USA:s regering ansåg att han var en fara - för dem själva. Inget kommunistiskt land kunde tillåtas på deras "bakgård" - vad folket ville var irrelevant. Man försökte störta regeringen genom att stötta den fascistiska oppositionen ekonomiskt, iscensätta strejker och strypa handeln med landet. När inget av detta fungerade, valde USA:s regering att hjälpa till att iscensätta en militärkupp - där Allende mördades - och sedan fortsatte stötta en militärjunta som dödade ca 30 000 människor. 

Och Chile är inte unikt. Det finns många liknande fall runt om i världen. USA har störtat demokratiska regeringar, och stött diktaturer, i många decennier. Deras pengar och vapen har dödat hundratusentals oskyldiga människor. 

Jag säger det igen - attacken mot World Trade Center kom inte ur ett vakuum. Den var ett resultat av USA:s aggressiva utrikespolitik runt om i världen. Jag försvarar inte på något sätt attacken, och det är fruktansvärt att så många oskyldiga människor dog. Men vi får heller inte glömma Chile, Argentina, Vietnam, Irak, Afganistan och många många andra länder och de hundratusentals oskyldiga som dött där. Vi får aldrig glömma - för om vi glömmer och om vi accepterar så kommer det hända igen. Både att USA stöttar odemokratiska regeringar och invaderar länder efter eget godtycke - och att vissa grupper i dessa länder kommer att slå tillbaka och utföra nya attentat. 


Tyvärr vill vissa att vi glömmer. Jag har aldrig mött en lärare på grundskolan eller gymnasiet som tagit upp det här. Allt som hänt efter Andra världskriget förringas eller utelämnas helt ur historie-böckerna. USA målas upp som hjältar för att de hjälpte till att vinna kriget, och sen glömmer man gärna bort att berätta vad som hänt sedan dess. Det anses kanske irrelevant - men för att förstå nutiden, för att första varför terrordådet 2001 hände, måste vi förstå vår historia. 

Därför fortsätter jag att tjata om det här, år efter år den 11 september. Inte för att förringa de människor som dog i World Trade Center eller deras anhöriga - utan för att försöka förklara hur det kunde hända. Och för att hedra alla dem som dog under statskuppen och följande diktatur i Chile. De förtjänar också att minnas. 

För om vi glömmer dem, så händer det igen. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar